Am inceput de ceva timp sa ma informez atent in legatura cu stilul de viata sanatos, gandire pozitiva si metode de a te decontecta de la stresul cotidian. Uneori, ma gandesc sa nu devin atat de absurda incat sa incep sa tin teorii desarte oamenilor care nu sunt deloc preocupati de astfel de subiecte. Nimic nu este mai plictisitor decat atunci cand intalnesti oameni pasionati de un subiect care pentru tine nu reprezinta un interes. Si, de multe ori, acesti oameni vorbesc incontinuu despre noile lor revelatii, fara sa observe daca cineva este sau nu implicat in discutie. Chiar daca subiectul ar fi de maxim interes, uneori nu suntem pregatiti pentru a le aborda. Asa ca le ignoram sau chiar le evitam.

Exista multe etape in viata in care multi dintre noi traim ca si cum am fi dirijati de o forta externa. Etape in care noi, ca indivizi, nu luam deciziile legate de propria soarta, si ne comportam ca urmare a unor automatisme formate inca din copilarie. Nu realizam ca, fiind mai documentat, mai lucid, ai putea lua cele mai ok decizii cu privire la viata ta si a celor dragi. Atunci sunt momente in care, desi uneori putem asimila informatii utile din exterior, informatii care ne pot aduce fericire si liniste sau solutionarea unor probleme – noi nu le vedem!

Unul dintre acesti oameni exaltati de noi descoperiri am fost si eu in momentul in care am aflat de la o clinica din Germania despre cat de importanta este VITAMINA D pentru corpul uman. In fiecare an imi fac analizele uzuale de sange. Uneori explic insistent ca as vrea sa fac toate analizele de sange care se pot face. Totusi, abia anul acesta mi-am facut pentru prima data Vitamina D. A trebuit sa cer special la receptie, si sa platesc separat 160 de ron.

Cu toate acestea, orice doctor poate confirma faptul ca importanta acestei vitamine este cruciala. Lipsa ei poate provoca fomarea de tumori canceroase si nu numai. Totusi, nimeni nu ne spune cat de esentiala este pentru corp. Stiam ca expunerea la soare cate 15-20 de minute pe zi ajuta la sintetizarea ei optima, insa nimeni nu ne spune cat de repede se degradeaza aceasta vitamina. De aceea este bine sa iei suplimente de Vitamina D.

Intr-una din zile, incantata de noile descoperiri, am tinut o prelegere despre aceste lucruri la birou. In pauzele in care nu au programari, inconjurate de rochii, stam si povestim fiecare cate ceva mai mult sau mai putin amuzant, util, sau pur si simplu impartasim ce ne vine in minte.

La cateva saptamani dupa aceasta poveste, ieri mai exact, una dintre fete m-a oprit sa imi spuna ca a tinut cont de ce i-am povestit si a mers si si-a facut analiza de Vitamina D. Doctorul i-a spus ca nivelul vitaminei este intr-un stadiu critic, ceea ce este nu tocmai ok – mai ales ca in aceasta perioada este soare, si prinzi in mers raze care produc la nivelul pielii D3. Lipsa acestei vitamine i-a dat peste cap intregul set de analize, si se poate ca aceasta lipsa acuta sa determine anumite infectii in corp. Un lucru atat de mic, si atat de esential, de care putini stiu.

Ca si in cazul meu, de altfel, doctorul i-a recomandat timp de 3 luni Vitamina D de 500 UI. O supradoza este toxica, asa ca trebuie luata la recomandarea medicului. Singura problema este ca eu, dupa ce mi-am achizitionat Vitamina D recomandata, am descoperit ca era plina de zahar si alti aditivi nenaturali. Insa oriunde am intrebat, nu am mai gasit decat o concentratie mai mare de 1000 UI – pe care nu o poti lua zilnic. Asa ca am ales sa cumpar Vitamina D de 1000 UI – varianta cea mai apropiata de natura – si sa o iau o zi da si una nu, pentru a respecta doza recomandata.

Sfatul meu este sa te documentezi singur, sa poti lua cele mai bune decizii cu privire la sanatatea si viata ta!

Share: