Nu am mai scris de mult timp și asta nu pentru că nu am mai avut nimic de spus, ci pentru că a fost o perioadӑ aglomeratӑ, cu multe schimbări în viața mea de zi cu zi. Probabil cu toții resimțim aceastӑ noutate a obiceiurilor noastre cotidiene „post-covid”.

În timpul pandemiei eu am descoperit o lentoare dulce a trecerii timpului: timp pentru mine, timp pentru suflet. Orele petrecute la salonul de înfrumusețare a fost înlocuit de ore întregi de citit. Orele petrecute la terase și restaurante, plus timpul petrecut pregătindu-mă pentru ieșirea în oraș, plus drumul până la locație și înapoi… ei bine, aceste ore s-au redus la minim: de la supermarket până în bucătăria mea unde m-am răsfățat cu o grămadă de rețete delicioase. Și tot așa… până în punctul în care lucrurile au început să revină cât de cât la ceea ce a fost odată, deși – realistic vorbind – nu pare că viața noastră va mai fi la fel ca în anii trecuți.

Ceea ce mi-am propus în timpul carantinei a fost să rămân conectatӑ la obiceiurile noi care mi-au provocat plăcere, și pentru care nu aveam timp înainte. Zis și făcut! Și vorba aceea… orice minune ţine 3 zile!

Mi-am redobândit rutina obișnuită cu mici modificări: drumul spre muncӑ, acasă – Netflix, deoarece ajung prea obositӑ să mai fac altceva, dis de dimineațӑ alerg la birou și nu mai am timp să merg la alergat în parc sau să fac yoga, cafeaua de la Bob sau French Revolution este băutӑ pe fugӑ și în alertӑ, iar telefonul îmi bâzâie încontinuu ridicându-mi diverse probleme. Am uitat complet de meditații, de relaxare, de plimbări în aer liber, de spiritualitate și de alte gânduri profunde. Însă, așa cum ni se întâmplă deseori, dacă îți dorești ceva cu adevărat, se întâmplă…

Unul dintre obiceiurile apoi uitate care mi-au trezit interesul în aceste luni a fost celebra tehnicӑ de respirație a lui Wim Hof, cel care a primit premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicinӑ. Sunӑ, poate, atât de banal și, totuși, atât de genial!

Să învățӑm să respirӑm!

RESPIRAŢIA – care este o acțiune atât de inconștientă… și, care, făcută într-un mod conștient, ne poate chiar salva viața. Uitӑm cât de importante sunt lucrurile dăruite de natura noastră umanӑ, creatoare: respirația este cea mai importanta acțiune a corpului nostru! Putem trӑi nemâncați, deshidratați, dar – fără aer – deloc!

„Ne naștem cu prima gurӑ de aer și murim cu ultima gurӑ de aer!” – a fost fraza care mi-a cucerit atenția în acest weekend.

Pe scurt, am luat parte la un curs organizat de Kangen Center Romania (apa care mi-a schimbat viaţa) despre care voi vorbi în alt articol. Invitatul special a fost Ştefan Chihaia care a venit să ne învețe să stăm în gheaţӑ. În gheaţӑ, în costum de baie… într-o piscină cu gheață! Sunӑ a Abracadabra, vorba unui prieten… dar chiar așa a fost.

Despre beneficiile acestei tehnici… o să detaliez mai târziu. Stefan Chihaia este elevul al lui Wim Hof, instructor certificat în metoda Wim Hof de lucru cu frigul din Romania, autorizat să predea aceastӑ minune salvatoare, uluitoare.

„Folosite inteligent, apa rece, gheața și temperaturile scăzute sunt o ușă către sufletul tău.” – Stefan Chihaia

Înțeleg reticența multor oameni… eu voiam să plec duminicӑ acasă (cursul s-a ținut în Târgu-Jiu), dar am zis să îmi ascult mai bine instinctul. După ce l-am auzit vorbind câteva minute, am decis că este imperios necesar să stau. Și întreaga experiență a fost o adevărată comoarӑ pentru suflet, pentru corp…

„Ceea ce pare că este mai dureros și mai greu în viață, poate chiar imposibil de atins, este exact ceea ce ne poate face mai puternici.”

Vӑ împărtășesc aici câteva momente din prezentarea lui Ștefan care mi-au plăcut:

  • „Unde se duce atenția ta, acolo se creează și realitatea!”
  • „Cu cât îți liniștești mai mult mintea, cu atât ești mai puternic!”
  • „Singura realitate palpabilӑ este în sufletul nostru.”
  • „Când nu îți umpli sufletul cu ceea ce ai tu nevoie, vin cei din jur și aruncӑ tot ceea ce vor ei la tine… înăuntru… și tu devii un gardian al unui coş de gunoi public.”
  • „Calea este de a te descoperi pe tine însuți și să îți găsești o pasiune. Aceastӑ cale să îți devinӑ viața.”
  • „Scopul nu este concurenţa, competiția! Ci doar să fii fericit!”
  • „Când ai curaj să îți deschizi inima, și trăiești în iubire, ai atins scopul vieții.”
  • „Cea mai mare putere pe care o poate avea cineva vreodată este calmul!”
  • „Viața noastră este doar distanţa dintre o inspirație și o expirație! Atât! Asta este prezentul și asta este viața! Restul este povestea minţii noastre…”

Acest fragment mă readuce cu gândul la cum am început acest articol… despre metoda Wim Hof care a schimbat mii de vieți! O cale sigură către sănătate fizicӑ și mentalӑ. Nu vreau să detaliez încă nimic mai mult… căci aș vrea ca cine citește acest articol să depună un minim efort și să caute pe YouTube tutoriale despre aceastӑ descoperire.

Cine îl cunoaște pe Ştefan a rămas cu siguranță impresionat de libertatea ființei lui, o reîntoarcere la natural până în străfundurile ființei sale. Aceastӑ libertate este, în sine, scopul unei vieți. După ce veți citi, cei care sunteți interesați… despre Wim Hof, vӑ sfătuiesc să și încercați să aplicați tehnica de respirație pentru începători… atât cât puteți și cât v-ar fi confortabil. Nimic nu se schimbӑ prin pasivitate! Iar aceste articole nu sunt de folos nimănui care acumulează informație dar nu și acționează în acest sens… și eu sunt genul acesta de om care se entuziasmează la început și apoi renunță la idee. Așa că, să ne urnim împreunӑ către libertate, către sănătate, către fericire!

„MEREU M-AM ÎNTREBAT DE UNDE VENIM, ÎNCOTRO NE DUCEM ȘI DESPRE CE ESTE VORBA ÎN VIAȚĂ. AM AJUNS SĂ CRED CĂ AM FOST CREAȚI SĂ FIM FERICIȚI, PUTERNICI ȘI SĂNĂTOȘI, ÎNSĂ AM UITAT CINE SUNTEM CU ADEVĂRAT. CÂND ACESTE LUCRURI ESENȚIALE LIPSESC, AVEM TENDINȚA SĂ COMPENSĂM CU BUNURI ȘI BANI ÎNSĂ, DIN PĂCATE, ACEL GOL NU VA FI NICIODATĂ UMPLUT AȘA PENTRU CĂ UN SAC FĂRĂ FUND NU SE VA UMPLE NICIODATĂ, ORICÂT DE MULT AI ÎNCERCA.” – Ștefan Chihaia, Zohal.ro

Share: