Am inceput sa citesc „Lasa grijile, incepe sa traiesti” a lui Dale Carnegie, unul dintre cei mai vanduti autori din toate timpurile. Nu cred ca as putea fi mai convingatoare decat el, asa ca am preferat sa culeg citatele care pentru mine au avut cel mai mult sens si sa le impartasesc cu voi. Orice actiune repetata se instaureaza in aproximativ 21 de zile ca un obicei. Asa ca sfatul meu este sa recitim aceste versuri zilnic pana vom invata sa gandim in prezent.

Thomas Carlyle: „Principala noastra grija nu este sa vedem ce se zareste incetosat in departare, ci ceea ce ne sta clar la indemana.”

Cum putem face asta? Gandind pe bucati, antrenandu-ne mintea sa faca diferenta intre ieri/azi/maine. In afara de astazi, totul este relativ: ori o perceptie a noastra, ori o proiectie.

Sir William Osler: „...Invatati sa controlati masinaria in asa fel incat sa traiti in compartimente etansate de timp… Izolati viitorul la fel de etans ca si trecutul… Viitorul este astazi… Nu exista maine.”

In rugaciunea de seara, timpul este tot PREZENTUL, ziua de astazi. Nu ziua de ieri si nici cea de maine:

Painea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi.

Intr-o varianta veche a Bibliei este scris:

Nu va faceti ganduri pentru ziua de maine.

Sfatul lui Carnegie este sa analizam situatia dintr-o stare lucida a mintii:

  • „Bineinteles ca trebuie sa va faceti ganduri pentru ziua de maine. Da, ganditi cu atentie, planificati, pregatiti. Dar nu va ingrijorati.”
  • „Gandirea buna are de a face cu cauzele si cu efectele si conduce la o planificare logica, constructiva. Gandirea proasta duce frecvent la tensiune si caderi nervoase.” 

„Unul dintre lucrurile cele mai tragice pe care le stiu despre firea omeneasca este ca avem cu totii tendinta sa amanam sa traim. Visam la o gradina vrajita de trandafiri, aflata undeva la orizont – in loc sa ne bucuram de trandafirii care infloresc la fereastra noastra astazi.”

Acest mod de gandire dateaza de secole, doar noua ne ia atatea sute de ani ca sa ne reamintim cat de scurta este viata si cat de inutile sunt multe dintre problemele care ne framanta:

Ganditi-va„, spunea Dante, „ca ziua aceasta nu va mai avea vreodata rasarit„.

„Viata se scurge cu o viteza incredibila. Gonim prin spatiu cu 19 mile pe secunda. Astazi este cea mai pretioasa avere a noastra. Este singura noastra avere sigura.” 

Psalmul 117,24:

Aceasta este ziua pe care a facut-o Domnul, 

Sa ne bucuram si sa ne veselim intru ea.

Urmatorul articol va fi despre cum putem sa ne antrenam mintea sa invete sa se bucure de prezent si sa scape de griji, cautand solutii. Altfel, riscurile sunt mari: multi nu ne pierdem doar linistea, ci si sanatatea! Stay tuned! XOXO

Processed with Moldiv

Share: