In corpul uman se gasesc peste 5000 de enzime, care creeaza probabil 25000 de reactii diferite. Putem spune ca fiecare actiune din corpul nostru este controlata de enzime, si totusi stim atat de putine lucruri despre ele. Cred ca producem aceste enzime diferite pornind de la o enzima de baza, de la o enzima-sursa, care este, probabil, o resursa limitata. Daca epuizam aceste enzime-sursa, ele nu vor mai fi intr-o cantitate suficienta pentru a repara celulele intr-un mod adecvat; astfel, cu timpul, apar cancerul si alte boli degenerative.

Aceasta este, pe scurt, teoria factorului enzimatic, asa cum o sustine Dr. Hiromi Shinya, gastroenterolog de renume mondial, cel care a inventat chirurgia colonoscopica si a contribuit la proiectarea instrumentului folosit in acest tip de operatii. Printre cele peste 300000 de persoane pe care le-a tratat se numara presedinti de tari, prim-ministri, actori si muzicieni celebri. Relevanta acestui lucru este una simpla: daca la acest nivel de mediatizare s-au aflat si au inceput sa se puna in practica tehnicile lui, inseamna ca, de-a lungul timpului, rezultatele au fost mai mult decat satisfacatoare.

Hiromi Shinya nu crede in medicamente puternice care sa slabeasca sistemul imunitar pentru a tine boala sub control (cum se face, de exemplu, in cazul problemelor degenerative la colon). Orice boala (chiar si cele autoimune) este un semnal de alarma al organismului care atentioneaza faptul ca enzima-sursa din organism este pe cale sa se epuizeze si nu mai poate „repara” problemele asa cum ar trebui.

Julia Roberts – „Elizabeth Gilbert” in filmul EAT, PRAY, LOVE.

In cartea Enzima miracol el da cateva sfaturi de baza pentru un stil de viata sanatos. Desi poate va asteptati sa fie un regim alimentar strict care va poate strica cheful de viata si bucuria resimtita atunci cand mancati ce va place sau cand beti peste masura… veti fi complet surprinsi!

Cel mai important lucru pe care vi-l pot spune pentru a trai o viata lunga si fericita este sa faceti ceea ce va place (chiar daca asta inseamna ca uneori nu veti urma celelalte recomandari ale mele).

Cantati la un instrument. Faceti dragoste. Distrati-va. Apreciati bucuriile simple ale vietii. Traiti viata cu pasiune. Nu uitati: o viata fericita si plina de sens este calea naturala catre sanatatea omului. Entuziasmul debordant, mai degraba decat respectarea habotnica a unui regim alimentar, este metoda prin care puteti pune in miscare factorul enzimatic.” – Dr. Hiromi Shinya, 2007

Echilibrul este esential. Dar, pentru a accede la aceasta stare de gratie, trebuie sa recunoastem lucrurile nocive si sa stim care sunt aspectele care ne imbunatatesc starea de bine. In articolul urmator voi face un rezumat cu ideile esentiale ale teoriei Dr. Shinya. Chiar daca nu sunteti pregatiti de vreo schimbare in acest moment, in caz ca veti avea vreodata nevoie (sau cineva apropiat), veti avea un ghid specializat care cunoaste mai bine decat oricine baza unui stil de viata care duce la implinire si echilibru.

xoxo

Share: