Am inceput sa realizez aproape zilnic cat de multe daruri primim, cate lucruri frumoase ne inconjoara, de cate mii de fapte marunte ne putem bucura zilnic, fara a cuantifica pe de alta parte dezamagirile si tragediile care pot surveni pe parcurs. Dincolo de momentele grele, exista milioane de clipe pe care nici macar nu le observam. Le privim in treacat, fara a le da o valoare clara. Ne-am obisnuit intr-atat de mult cu ele incat multi dintre noi credem ca ni se cuvin. Poate chiar de aceea suferim mai mult atunci cand pierdem ceva, fie ca este un lucru fizic, un statut, un loc de munca, sau o persoana.

Asa ca m-am decis sa incerc sa gasesc zilnic lucruri pentru care sunt recunoscatoare. Lucruri la care nu ma gandesc neaparat ca sunt un castig valoros, ci le iau ca atare. Lucruri de care am realizat abia recent ca ar trebui sa ma bucur mult mai mult. Lucruri care nu sunt normale, deoarece, daca ar fi asa, ar fi pentru fiecare dintre noi. Cu toate acestea, multi oameni sunt privati de ele. Motivele sunt complet irelevante…

Astazi am ales LIBERTATEA!

 • Libertatea de a merge oriunde, oricand. Libertatea de a calatori.

„Libertatea este un criteriu: orice îţi lasă libertate este bun şi orice îţi distruge libertatea este rău.” – Osho

Libertatea nu este doar opusul timpului petrecut in inchisoare. Libertatea se gaseste in multe lucruri.

 • Libertatea, ca femeie, inseamna sa traiesti intr-o tara in care te poti imbraca oricum iti doresti, sa vorbesti cu oricine doresti, fara sa risti pentru aceste lucruri sa iti pierzi viata, asa cum se intampla in multe tari arabe.

 • Libertatea inseamna: sa poti crede in orice vrei.

 • Libertatea inseamna sa iti poti arata afectiunea in public pentru persoana iubita, fara a risca sa ajungi la inchisoare pentru comportament indecent pentru un sarut pe plaja!
 • Libertatea inseamna sa poti iesi oricand vrei din tara, sa poti cunoaste alte culturi.

 • Libertatea inseamna sa fii sanatos si sa te poti deplasa, sa nu depinzi de un pat, de un scaun.
 • Libertatea de a iesi la restaurante si cafenele doar cu prietene femei.
 • Libertatea de a bea alcool in public.

 • Libertatea de a iesi din casa la orice ora (cand eram copil, acest lucru era un lux).
 • Libertatea de a alege un anumit stil de viata: alimentar, sentimental, profesional.

Libertatea de a putea manca orice (restrictiile fiind optiuni constiente, nu obligatii).

 • Libertatea de a ne putea alege partenerul.

Libertatea, insa, in loc sa ne bucure in fiecare zi, devine un obiect de dorinta. Si cum asta, decat ingradind-o chiar noi, prin relatii nefaste care ne rapesc tendinta naturala de a ne bucura de viata. Asa ca, in loc sa apreciem fiecare zi in care suntem liberi, noi ne asuprim cu sentimente care de care mai triste: gelozii legate de oameni carora, de multe ori, nu le pasa, sentimente de ura legate de fosti prieteni, de familie, invidii, etc.

Osho, „Cand iubesti„:

„Pentru o viaţă mai plăcută, pentru o viaţă mai veselă, trebuie să fii flexibil. Trebuie să îţi aminteşti că libertatea este cea mai înaltă valoare şi că, în cazul în care dragostea nu-ţi acordă libertate, atunci nu este dragoste.”

Dragostea şi libertatea sunt ambele nevoie esenţiale. Până acum, omenirea a trăit într-un mod atât de nebunesc, încât nu-ţi poţi satisface decât una dintre necesităţi: poţi să fii liber, dar în acest caz trebuie să renunţi la ideea de a iubi… Majoritatea oamenilor au decis în favoarea dragostei şi au renunţat la ideea de libertate. Însă, apoi, oamenii ajung să trăiască precum sclavii. Bărbatul a redus femeia la calitatea de lucru, de marfă şi bineînţeles că şi femeia a făcut acelaşi lucru în propriul mod subtil: i-a băgat pe toţi soţii sub papuci… Dacă iubeşti nu este în nici un caz necesar să-ţi distrugi libertatea. Pot să existe laolaltă; nu există nici un antagonism între ele… Iubeşte omul, însă lasă-i totala libertate. Iubeşte omul, însă de la începutul-începutului lămureşte faptul că nu îţi vinzi libertatea.

Libertatea da a putea merge liber pe strada, sa te poti bucura de lucrurile marunte, este uneori o valoare nepretuita, un dar care nu ar trebui umbrit de nimeni si de nimic.

„Libertatea nu înseamnă lene şi nepăsare. Libertatea este responsabilitate. Dacă tu nu-ţi asumi responsabilitatea, o face altcineva pentru tine. Aşa devii sclav.” – Osho

 • Libertatea de exprimare.
 • Libertatea de a iesi la orice ora din casa, fara a avea temeri de a-ti pierde viata, asa cum se intampla in tarile aflate in razboi sau in care domneste frica de huligani si bande criminale.

 • Libertatea de a munci oriunde, chiar daca nu pentru asta ne-am format.
 • Libertatea de a ne muta oriunde.

Am intrebat cateva prietene ce este important pentru ele. Care dintre aspectele libertatii conteaza cel mai mult pentru ele. Momentan am un singur raspuns. Le voi adauga si pe restul dupa ce le voi primi. Si, probabil, vor fi mai detaliate, tinand cont de faptul ca vor avea avantajul de a fi citit articolul :).

L: – „Libertatea de a fi, libertatea de a iubi, libertatea de a darui.”

Notiuni abstracte, generale, impozante. Aceeasi tendinta de a privi lucrurile de departe, uitand sa apreciem micile aspecte ale libertatii, care, odata constientizate, pot deveni cele mai importante.

xoxo…

Update :):

A: – „Libertatea de a iubi, de a fi creativ, libertatea de exprimare, de a spune ceea ce simti si ceea ce gandesti.”

 

Share: