„Patriotismul… este iubirea trecutului. Fara cultul trecutului nu exista iubire de tara.” Mihai Eminescu

Astfel ca, desi atunci cand merg in tari care au o istorie interesanta, palate de vizitat, orase cu o incarcatura profunda sau castele pline de amintiri – merg sa vad ceea ce ma atrage, rar fac acest lucru in Romania.

Roxanica, verisoara mea adorata, a incercat sa ma convinga de multe ori sa mergem sa vizitam Palatul Primaverii din Bucuresti, fosta resedinta privata a sotilor Nicolae si Elena Ceausescu, si a copiilor acestora (1965-1989).

Dintr-o comoditate de condamnat, impletita cu un snobism superficial, am refuzat de fiecare data acest tur, alegand sa petrec timpul la o terasa sau cafenea. De data aceasta insa nu am mai avut incotro si am mers intr-un mic grup organizat.

Faptul ca se afla in zona Primaverii, la nici 5 minute de birou, a fost un argument prostesc, dar care a avut sens pentru mine. Este o zona superba unde merg deseori sa ma plimb. Avantajele nu au incetinit sa apara: au locuri de parcare rezervate in fata pentru vizitatori, biletele se pot rezerva online, au ghid in romana si in engleza (turul dureaza cca 45 minute) si la sfarsit treci pe langa un bar (comunist) unde gasesti inghetata Polar!!

Nu numai ca nu am regretat timpul petrecut in Casa Ceausescu, dar m-am reintors acolo peste o saptamana cu mama mea. Pentru ea, probabil, acest tur a avut o insemnatate si mai mare, desi imi amintesc chiar si eu multe situatii din perioada comunista.

Totusi, nimic din ceea ce imi aminteam eu nu presupunea ca acest gen de lux pe care l-am descoperit in Palatul Primaverii ar caracteriza viata cotidiana a celor doi conducatori de tara. 

Este un palat pe care m-as fi asteptat sa il gasesc in orice alta capitala europeana, asa ca, fiind la indemana oricui care trece prin Bucuresti, incurajez pe oricine sa isi rezerve un tur (este mult mai simplu cu o rezervare, iar pretul unui bilet este de 35 de lei).

Aceasta baie este unul dintre locurile mele preferate din casa:

Piscina interioara:

Camera „de joaca”:

Terasele camerelor sunt superbe, pline de verdeata:

Senzatia cu care am plecat dupa tur a fost ca, in ziua de astazi, este doar o parere nerealista ca avem mai multe posibilitati fata de ce ne oferea trecutul. Avem bani, dar putini stim sa ne cream un mediu atat de luxos si atragator, plin de detalii, plin de colturi unde se pot crea amintiri frumoase. O creatie fascinanta, unica. Fiecare camera este o opera de arta, cu propria personalitate. Confort creat in mijlocul unei oaze de culori magnifice. O incantare plina de rasfat imbinat cu lucruri practice: locuri special amenajate pentru citit, pentru jocuri, pentru pictat, terase pentru relaxat, salon de frumusete, camera speciala pentru sport, totul amenajat cu o atentie formidabila la detalii.

Putina inspiratie pentru amenajarea locuintei sau a biroului, lasand la o parte optiunile anoste de tip Ikea, de baza (eu, personal, prefer Mobexpert, iar daca unele produse sunt peste bugetul alocat, exista atat un outlet, cat si perioade de reduceri). Putin timp petrecut pentru a recrea acasa o atmosfera rupta din imaginile pe care le admiri in vacante, in camerele de hotel sau in case de acest gen. Lasa-ti imaginatia sa lucreze pentru a-ti infrumuseta ambientul cotidian. Este ca si cum ai picta o opera de arta. De oriunde ai alege sa iti achizitionezi obiectele de decor (pentru ca este doar o idee preconceputa ca trebuie sa si coste foate mult), ideea de baza este rezultatul final. Ca si in cazul unui tablou, frumusetea consta in faptul ca urmele pensulei nu trebuie sa se vada!

Spre final, goana dupa pauni:

Este greu sa faci o poza buna cu protectiile in picioare!!

Si, la plecare, dovada atemporala ca ai trecut pe acolo:

xoxo

Share: