Balvanyos Resort este descris ca o oază de linişte cu aer curat, înconjurat de munţii şi pădurile din jurul Lacului Sf. Ana.

Despre spa, restaurant și camere se pot găsi informații foarte ușor, mai ales hotelul este deja foarte cunoscut în toată țara. Însă, ce m-a atras dintotdeauna în călătorii, este aventura în necunoscut. Locurile pe care doar localnicii le știu, povești cunoscute doar de oamenii locului sau care au străbătut la picior aceste meleaguri pline de comori naturale.

Lucruri „de făcut” când te cazezi la Balvanyos:

  • Plimbarea către Lacul Sf. Ana poate fi făcută cu mașina, până într-o parcare unde se plătește o taxă de 40 ron, apoi se merge pe jos. Există un drum asfaltat, care duce exact pe marginea lacului.

Experiența mea:

Am decis să iau un ghid de la hotel (pe instagram îl găsiți: oliverwhiteofficial) și s-a dovedit a fi cea mai bună „investiție”. Întreaga plecare a durat puțin peste 3 ore.  Pe drum către lac am oprit să admirăm un peisaj demn de imaginile feerice din Alpi. În sezonul cald, există aici și un loc special amenajat pentru picnic. Ca aperitiv ai o priveliște care iți taie răsuflarea și pe fundal zgomote cristaline ale turmelor de oi care își au stâna în apropiere.

Astăzi era o liniște totală, însă am înțeles prin dealurile acestea se fac trasee cu bicicletele pe care le poți închiria de la hotel. Doar câinii de la stână devin un obstacol în această aventură, căci trebuie ocoliți cu grijă, de aceea cred prezența ghidului a fost necesară. Câinii de la stânăși daca nu știi mergi cu bicicleta, cum este cazul meu. Însă, îmi place merg pe jos, așa am ajuns în zona lacului, într-un final. Ghidul a mers vobească cu un pădurar, și așa am și aflat că, pe drum, era un urs. Dacă m- fi gândit acest lucru este motiv de anulare a drumeției, nu a fost deloc așa. Însă ne-am abătut de la drumul asfaltat și am luat-o prin pădure, sub lătratul agresiv al câinilor care au trecut pe lângă noi alergând către zona unde ursul își căuta alene de mâncare.

  • La câteva minute de hotel, în munte, sunt adevărate oaze de apă care seamănă cu un jacuzzi în miniatură, bolborosind printre pietriș și printre frunzele pădurii. Aceste mofete sunt fenomene post-vulcanice (emanații de gaze carbogazoase sau sulfuroase).

Experiența mea:

Deși afară erau 2 grade, am decis experimentez statul cu picioarele în balta cu apa cu sulf. In general, se stă timp de 10 minute, și tot oliverwhiteofficial m-a învățat aduc cu mine un prosop șterg apoi, ca pot încălța cât mai repede. Lucru care pare banal și logic, însă nu m- fi gândit la asta înainte merg la o plimbare în pădure. Senzația a fost de gheată, însă am simțit înțepături  plăcute in tălpi și la câteva ore după (și toate acestea s-au derulat la limita cistitei).

Am introdus aici câteva videoclipuri pentru a vedea aceste mici „balți acidulate” care au o energie fascinantă, amintindu-ne de cât de minunat este acest pământ și observând cu drag toate secretele și fenomenele care se întâmplă atunci când lăsăm natura să își urmeze cursul, intervenind în ajutorul acestor fenomene, nu distrugându-le. Doar așa putem avea parte de puțină magie și ocazia să ne minunăm de ele. Puteți opta pentru a salva imaginile pentru a vedea conținutul:

IMG_0140

IMG_0084

IMG_0141 2

Ceasul, „pe vechi”

Iată cum puteai afla cât este ora, acum câteva sute de ani! Însă acest lucru este posibil doar când soarele strălucește pe cer, căci razele lui, cazând pe silueta omului, fac umbră, iar umbra este cea care ține locul limbilor de ceas.

  • Vizavi de aceste clădiri abandonate, în vârful dealului, sunt ruinele unui castel care datează din secolul 6-7. Se poate ajunge acolo cu mașini pregătite de off road și priveliștea este demnă de peisajele Scoției din secolele trecute.

  • În zonă există un izvor cu apă cu mult fier, altul cu bicarbonat și multă sare, ambele extrem de alcaline, recomandate de doctori pentru diverse afecțiuni. Oamenii vin aici din multe zone și își iau apă acasă. Durează ceva până te obișnuiești cu gustul și mirosul, însă este o experiență care merită încercată.

Și, cireașa de pe tort, căci se pare acum cei mici sunt în mare vogă… xoxo

Despre motivele pro și contra de a reveni aici, prefera aibă fiecare experiența personală care poate fi extrem de diferită, în funcție de preferințe și nevoi. Pe mine m-au cucerit angajații politicoși și natura sălbatica din jur. Iar experiență trăită la tratamentele private din spa a meritat drumul până aici.

XOXO

Share: