Fie ca hrana sa-ti fie medicament si medicamentul, hrana!” – a spus Hipocrate, parintele medicinei, in jurul anilor 400 inaintea erei noastre.

Tot el este cel care a facut lumina asupra cauzelor bolilor: ele sunt  si produsul unor factori de mediu, al dietei și al obiceiurilor de viață, nu exclusiv vreo „pedeapsa divina” , asa cum erau considerate in acele timpuri (in era noastra ar fi echivalentul unei explicatii pur genetice).

Medicina a evoluat, tehnicile de a descoperi bolile au avansat, dar s-a pierdut pe parcurs esenta vietii:  multi dintre noi uitam ca suntem in sine un complex intreg care poate fi folosit deseori ca un mijloc de preventie si vindecare.

In vremurile trecute, abordarea terapeutica se baza pe puterea vindecătoare a naturii („vis medicatrix naturae”). Teoria centrala era bazata pe ideea ca fiecare corp conține in el insusi puterea de a reechilibra „cele patru umoruri” și de a se vindeca (physis). Hipocrate s-a concentrat pur si simplu pe usurarea acestui proces natural: odihna și imobilizarea erau de o importanță capitală si, ca recomandare generala – POSTUL („A manca cand esti bolnav inseamna a-ti hrani boala”).

In zilele noastre, exista organizatii care mai de care mai titrate in a trata boli. Desi nu sustin exclusiv nicio teorie, pot spune ca, citind si urmarind filme, am preferinte pentru anumite pareri sau studii care au sens pentru mine.

Asa ca, unul dintre documentarele mele preferate este „WHAT THE HEALTH” de pe Netflix, in  care mai multi doctori specialisti demonteaza basmele cu privire la modul de a trata anumite boli si desfiinteaza cauzele despre care de ani de zile se stie ca ar provoca diabetul, cancerul, bolile de inima etc.

Iata o mica introducere, in eventualitatea in care vi s-ar parea utila vreo informatie:). Pe scurt, acestea sunt unele dintre subiectele tratate in film:

  • Carnea procesata provoaca diabet.
  • Zaharul nu provoaca diabet.
  • Carnea creste riscul de cancer.

DESPRE CARNE si cancer

Noi studii realizate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii au descoperit o legatura directa intre consumul de carne si cancer: „o singura portie de mezeluri pe zi mareste riscul de cancer colorectal cu 18%.” Astfel, au clasificat carnea procesata ca pe un carcinogen Grupa Unu! In aceasta grupa se afla: tigarile, azbestul si plutoniul. Carnea rosie este clasificata drept carcinogen Grupa a Doua.

O problema extrem de grava este faptul ca aceste studii considerate noi – NU sunt realizate de curand. Promovate in ziua de astazi ca noi descoperiri, multe dintre acestea dateaza de acum 50 de ani! Cu toate acestea, rareori se promoveza aceste informatii. Nici macar Societatea Americana pentru Cancer (cel mai larg grup de preventie) nu vorbeste despre aceste lucruri, ba chiar au incurajat consumul de alimente din Grupul Unu de risc, sub forma unori exceptii: carnea de curcan este mai sanatoasa, conservele de carne, etc.

Multi dintre noi am auzit aceste tendinte alimentare benefice. Inclusiv mama mea a inceput sa inlocuiasca retetele traditionale (cele din carne de vita sau miel) cu carnea de curcan – considerata mai sanatoasa decat restul. Chiar si eu am inceput sa pun carne de curcan in salata boeuf (in loc de traditionala carne de vita). Acest sfat al organizatiilor care sustin sanatatea pe plan mondial a fost facut public abia dupa ce au fost facute peste 800 de studii care au corelat definitiv carnea procesata cu cancerul. Niciun avertisment nu a fost trambitat inainte, pentru ca oamenii sa inceapa sa reduca consumul…

Ideea ca este mai bine sa consumi carne de pui sau de curcan este complet falsa. Este tot o deviere a atentiei, de aceasta data de la carnea rosie la carnea alba, desi toata carnea este o sursa indubitabila de carcinogeni… Cat despre colesterol, puiul are aproape aceeasi cantitate pe gram ca si carnea rosie de vita (89 mg – vita, 85 mg – puiul), iar urmatoarea sursa pe lista este colesterolul din oua.

DESPRE ZAHAR si diabet

De ani de zile se stie faptul ca diabetul este, in special, provocat de lipsa exercitiului fizic si de consumul de dulciuri. Eu, cel putin, asa am fost invatata inca de cand eram copil…

Dr. Neal Barnard, expert si cercetator in diabet, cand a fost intrebat despre rolul zaharului in provocarea diabetului:

„- Ma scoate din minti aceasta intrebare! Diabetul nu este si nu a fost niciodata cauzat de o alimentatie bogata in carbohidrati si nu este cauzat de mancarea zaharului. Cauza este un regim alimentar care duce la acumularea unor mari cantitati de grasime in sange. Ma refer la o alimentatie tipica, bazata pe carne.

Ca sa intelegem exact acest raspuns, ar trebui sa stim ce inseamna diabetul: celulele din corpul nostru acumuleaza mici particule de grasime, care duc la rezistenta la insulina. Astfel, zaharul care provine in mod natural din alimentele pe care le consumam nu reuseste sa ajunga la celule, asa cum ar trebui. Ramanand pe dinafara, el se acumuleaza in sange. Aceasta este o explicatie simpla a diabetului. Nu stiu despre alti oameni ce stiu, dar eu nu auzisem pana acum despre carne ca ar fi cauza acestei boli (aceasta concluzie a fost rezultatul unor studii realizate pe milioane de persoane).

Alta idee cu care am crescut este aceea cum ca ne ingrasam daca mancam carbohidrati. Dr. Garth Davis:

Avem depozite de glicogen in muschi si in ficat pentru carbohidrati. Cand mancam carbohidrati, ori ii depozitam, ori ii ardem. Daca mananci grasime, se duce direct la grasimea ta. Corpul nu transforma carbohidratii in grasimi decat daca exagerezi foarte mult cu caloriile.

Niciunul dintre studii nu sustine ideea ca zaharul ar fi bun pentru organism, deoarece nu aduce nicio valoare nutritiva organismului si se transforma in calorii. Insa aceasta concentrare asupra faptului ca zaharul este extrem de nociv a fost doar o distragere a realitatii despre carne, despre produse lactate, oua, etc.

DESPRE BOLILE CARDIOVASCULARE

Dr. Neal Barnard: „Rolul alcoolului este destul de mic. Si rolul zaharului este destul de mic. Rolul fumatului este mare. Impactul dietei cu produse de origine animala asupra bolilor de inima e urias si cu spectru larg.”

Dr. Michael Greger: „Cand ingeram toxinele bacteriene din carnea moarta, in decurs de cateva minute, se produce o inflamatie brusca in interiorul sistemului, care practic paralizeaza arterele,  facandu-le sa devina rigide si incapabile de o destindere normala.

Ceea ce inseamna ca daunele se produc in acel moment al ingerarii, nu la batranete, peste ani de zile…

Vizionare placuta!

PS: Sfatuiesc sa urmariti acest documentar cu pixul si un carnetel in mana:)!

 

Share: