Razboiul intre cele doua sexe este vechi de secole: vehiculat in carti, filme, idealizat zi de zi, remarcat ora de ora in fiecare colt al lumii, in aproape orice regn animal, dar… in special, la oameni.

Pe cand lupta parea sa fie de neinteles, doi scriitori au avut extraordinara idee sa conceapa un plan de razboi care sa dea roade… in dragoste. Inspirata din strategia veche de 2500 de ani a lui Sun Tzu care avea succes in comert, politica si diplomatie, aceasta carte pare sa fie reteta victoriei.

In razboi victoria inseamna cucerirea statului intact. Distrugerea lui completa este ultima solutie.” – Sun Tzu

Dar oare ce inseamna cu adevarat sa obtii victoria in dragoste?

Speranta este sa se realizeze o apropiere emotionala a barbatului fata de femeie.

O scurta introducere in Arta razboiului… in dragoste, carte scrisa de catre Dr. Connell Cowan si Gail Parent:

„Un obstacol care impiedica multe femei este tendinta de a se multumi sa faca compromisuri cu partenerul pentru a nu se certa cu acesta si realizeaza acest lucru concentrandu-si atentia asupra satisfacerii in intregime a nevoilor barbatilor langa care se afla, cu pretul neglijarii propriilor nevoi.”

Pe scurt, cea mai buna arma pe care o femeie o poate avea in acest context este sa constientizeze faptul ca, cu fiecare intalnire pe care o are cu un barbat, patrunde intr-o zona de conflict. Asa cum barbatii (atunci cand stau de vorba ca intre barbati) recunosc ca au senzatia ca sunt asediati uneori de catre femei (femei care lupta din toate puterile pentru a ii cuceri), tot asa ar trebui sa cunoasca si femeile adevarata imagine de ansamblu: sa isi vada oponentul in adevarata lumina!

Sa nu se lase inselate de aura iluziilor generate de vesnica drama a imaginatiei lor in care il vad pe barbat NU cum ESTE el, ci asa cum si-AR DORI ele sa fie.

Citind unele carti de psihologie popularizata, ai putea crede ca femeile sunt nerealiste in dorinta lor de a fi respectate si tratate in mod egal de catre barbati in cadrul legaturilor amoroase, mai ales din cauza faptului ca ele sunt intr-o continua cautare a dragostei. Multi autori sustin ca femeia trebuie sa fie tacuta, fragila si dependenta pentru a fi iubita.

De aici, intreaga drama a oamenilor.

Este posibil sa intelegem ce ar trebui sa facem pentru a castiga, dar nu este obligatoriu sa fim in stare sa si facem acest lucru.” – Sun Tzu

Marea problema in comunicarea dintre barbati si femei este, in primul rand, fantezia pe care femeile o atribuie relatiei si partenerului. Pe cand barbatii pot fi mult mai realisti, ancorati in realitate, femeile aduc un fel de magie intregii povesti. Ea crede de multe ori ca rezolvarea unor probleme sta in cateva kilograme pe care ar trebui sa le dea jos, si atunci el va fi mult mai atras de ea. Crede ca dupa ce se vor casatori, vor fi mult mai apropiati. Crede ca vor fi mult mai fericiti dupa ce se vor muta impreuna… Si tot asa…

In tot acest timp, barbatii se tem de aceste fantezii, deoarece ei stiu ca realitatea este diferita. Ei intra in poveste stiind ca asa va fi si de acum inainte, si ca va trebui chiar sa depuna mai mult efort ca sa pastreze flacara vie. In timp ce ei intra cu ochii deschisi, sunt speriati daca partenera lor pare ca inchide ochii si viseaza la o alta poveste rupta de realitate, in care recreeaza o experienta noua, diferita.

Ca sa devina invincibila, o femeie trebuie sa renunte la vraja iubirii si sa accepte realitatea. Realitatea relatiei, realitatea barbatului cu care se vede, cu defecte si calitati, cu partile lui bune si cu slabiciuni, tocmai ca sa nu il provoace sa isi ia o masca de barbat dur, interiorizandu-si emotille si trairile, ca sa se ridice la ceea ce pare ca isi doreste femeia de langa el.

Deci, ca sa devina invincibila…

Ca sa devina invincibila, o femeie trebuie sa aiba intotdeauna grija de ea. Daca relatia se dovedeste a avea un final nefericit, ea nu va fi niciodata singura, caci se are pe ea insasi.

Ca sa devina invincibila, o femeie trebuie sa fie reala, nu sa incerce sa se schimbe pentru partener, ca sa il faca fericit. Daca relatia nu este reala, ea va incepe in curand sa puna presiune pe barbatul de langa ea: ea a facut eforturi sa se schimbe pentru el, si el nici macar nu apreciaza acest lucru.

Ideea este gresita din start: poate ca el ar fi preferat ca ea sa fie reala, nu sa se schimbe de dragul lui. Sau, daca nu o prefera in starea ei naturala, sincera, atunci ideal ar fi sa intrerupa orice relatie: mai bine sa nu o placa pentru ceea ce este decat sa o iubeasca pentru ceea ce nu este.

Auzim adesea: „M-am schimbat ca sa il fac pe el fericit„, „Am acceptat asta ca sa ii fiu pe plac„, „Daca s-ar purta diferit, as fi mai fericita„, „Daca m-ar iubi cu adevarat, ar incerca sa se schimbe de dragul meu„, etc. Brusc, aceste femei incep sa fie din ce in ce mai agasate de ceea ce fac partenerii lor, incep sa devina frustrate, plictisite sau ranite de actiunile lor.

O femeie invincibila isi poate da seama ce este real sau ce nu este. Uneori situatia este aceasta: barbatii nu se schimba pe parcursul relatiei, ei sunt aceiasi inca de la inceput. Ei nu fac ceva ca sa ne enerveze intentionat, ci sunt pur si simplu reali in ceea ce isi doresc.

Asa cum poate ca au facut-o inca de la inceput, si noi am gresit avand asteptari diferite de la ei. Apoi riscam sa stam in relatie sperand ca ei sa se schimbe. Nu este nimic ideal sau flatant pentru un barbat sa fie cu o femeie care, in loc sa se indragosteasca de el real, prefera sa traiasca intr-o fantezie.

Arta razboiului… in dragoste”, carte scrisa de catre Dr. Connell Cowan si Gail Parent.

xoxo

Share: