In urma unor analize facute pe oasele gladiatorilor gasite in mormantul din Efes (arheologii au recuperat ramasitele pamantesti de la cel putin 68 de gladiatori, analizand peste 5000 de oase) s-a stabilit ca dieta lor era in general o dieta bazata pe plante. In tesutul ramas s-a descoperit un nivel ridicat al densitatii minerale osoase, ceea ce indica un regim alimentar de calitate, ajutand la crearea unei mase musculare si osoase puternice.

Cantitatea ridicata de strontiu se datoreaza diversitatii de alimente consumate. In special, vegetarienii au un nivel ridicat de strontiu, iar carnivorii mai scazut.

Concluzia: gladiatorii au fost predominant vegetarieni. Acestia mai erau cunoscuti sub numele de „Hordearii„, ceea ce se traduce prin: „mancatorii de fasole si orz.”

Toate aceste informatii care demitizeaza ideea ca trebuie sa consumi carne pentru a fi puternic se gasesc in documentarul The Game Changers, produs de Netflix.

Acest film incearca sa combata o conceptie destul de demodata despre nutritie – aceea cum ca o dieta axata pe proteine iti ofera energie. De fapt, lucrurile par sa nu fie asa! Energia pentru efortul fizic provine din carbohidrati, sub forma glicogenului depozitat in muschi.

Cand sacrificam acele calorii din carbohidrati in favoarea caloriilor din proteine, ajungem sa dezvoltam o lipsa cronica de carbohidrati sau glicogen„, ceea ce duce la oboseala cronica si rezistenta scazuta.

De unde provin acele proteine pe care le obtii cand mananci carne? Din plantele cu care s-au hranit animalele!

TOATE PROTEINELE ISI AU ORIGINEA IN PLANTE!

Deci, animalele sunt doar simpli intermediari. Un om cu o dieta bazata pe plante primeste in medie un surplus de 70% fata de carnivori. De exemplu: o ceasca de linte sau un sendvis cu unt de arahide contine la fel de multe proteine ca 85 grame de vita sau 3 oua!

Pentru a intelege mai bine acest fapt, ar trebui sa stim exact ce sunt proteinele.

Proteinele sunt lanturi de aminoacizi dintre care unii nu sunt sintetizati de organism. Acestia sunt aminoacizi esentiali, pe care trebuie sa ii procuram din alimentatie. Multi oameni sustin faptul ca proteinele vegetale nu sunt complete, deci, urmand o dieta vegana, nu primesti toti aminoacizii – ceea ce este complet fals!

FIECARE PLANTA CONTINE TOTI AMINOACIZII ESENTIALI IN DIFERITE PROPORTII!

Pe langa asta, studiile au demonstrat faptul ca, daca sunt consumati intr-o cantitate suficienta, sursa aminoacizilor este irelevanta!

In plus, s-a dovedit ca este extrem de importanta natura proteinelor pe care le consumam! Cele de origine animala contin molecule inflamatorii (Neu5Gc, endotoxine si fier hemic) care schimba inclusiv bacteriile existente in organismul nostru (deci, producand inflamatie in corp). Cele de origine vegetala sunt combinate cu antioxidanti, cu substante fitochimice, minerale si vitamine care reduc inflamatiile din corp.

Mai ales dupa o interventie chirurgicala, o accidentare sau orice inflamatie a organismului, o dieta bazata pe plante optimizeaza cresterea vaselor de sange in tesutul deteriorat, stimuleaza aparitia de tesut nou in tendoane si muschi si stimuleaza sistemul imunitar.”

Iata o lista cu un mic numar dintre numerosii sportivi de elita vegetarieni:

  • Farris Kendrick – halterofil olimpic care a batut 2 recorduri in SUA si a castigat jocurile panamericane!
  • Scott Jurek – unul dintre cei mai mari ultramaratonisti din istorie!
  • Patrik Baboumian – unul dintre cei mai puternici halterofili din lume cu numeroase recorduri mondiale. El nu consuma nici lapte, nici oua!

  • Murray Rose – 4 medalii de aur la inot!
  • Edwin Moses – 2 medalii de aur la atletism, castigand 122 de curse consecutive (1977-1987)!
  • Dotsie Bausch – campioana SUA la ciclism de 8 ori!
  • Carl Lewis – 9 medalii de aur la atletism!
  • Morgan Mitchell – dubla campioana la 400 m!

Share: