Cu totii facem uneori lucruri despre care stim ca ne fac rau. Cu toate acestea, nu obiceiul in sine este daunator, ci perceptia noastra asupra lui. Timpul pe care i-l dedicam. Insemnatatea si perseverenta… Si, totusi, cand iei decizia sa te feresti de lucrurile nocive, iti dezvolti vointa si trezesti in tine instincte adormite de mult timp.

Dan Millman sustine: „Nu exista obiceiuri rele…!” Insa:

„Orice ritual inconstient, care iti da dependenta, reprezinta intr-adevar o problema. In schimb, o activitate specifica, cum ar fi fumatul, bautul, drogurile, consumul de dulciuri sau punerea unor intrebari stupide, are deopotriva aspecte pozitive si negative. Orice actiune isi are pretul si placerile ei. Daca stii sa recunosti ambele aspecte, vei deveni mai realist si mai responsabil in legatura cu actiunile tale. Abia atunci vei putea face alegerea corecta si libera…” – Calea luptatorului pasnic

Exista o zicatoare care spune:

„Daca stai jos, stai jos; daca stai in picioare, stai in picioare; dar orice ai face, nu te clatina.”

Odata stabilita o alegere, du-o la bun sfarsit din toata inima.

Dan Millman aminteste pilda predicatorului care „se gandea la rugaciune atunci cand facea dragoste cu nevasta-sa si la sex atunci cand se ruga„.

Morala:

„Este mai bine sa faci o greseala actionand cu toata forta spiritului tau decat sa eviti greselile cu un spirit speriat si timid. Responsabilitatea inseamna sa recunosti atat placerea cat si pretul, atat actiunea cat si consecinta ei, iar apoi sa faci alegerea pe care o doresti.”

Atunci, ce este moderatia?

„Asta inseamna mediocritate, teama si confuzie, imbracate intr-o alta haina. Este dilema diavolului. Inseamna nici sa actionezi, nici sa nu actionezi. Este un compromis jalnic, care nu poate face pe nimeni fericit. Moderatia este instrumentul preferat al celor slabi, care se scuza tot timpul si care se uita de dupa gard, incapabili sa-si asume vreo decizie. Este apanajul celor care se tem sa rada sau sa planga, sa traiasca sau sa moara.”

Tot n-ai inteles? Fumatul nu este deloc dezgustator, numai obisnuinta fumatului este dezgustatoare. Personal, pot savura o tigara, fara sa mai fumez dupa aceea timp de sase luni. Iar atunci cand fumez, nu am pretentia ca plamanii mei nu vor plati pretul corespunzator. Dupa aceea, fac anumite actiuni pentru a contrabalansa efectele negative ale acestei actiuni.”

 

Share: