Cu toții facem uneori lucruri despre care știm foarte clar că ne pot face rău. Cu toate acestea, nu obiceiul în sine este dăunător, ci percepția noastră asupra lui. Timpul pe care i-l dedicăm. Însemnătatea și perseverența… Și, totuși, când iei decizia să te ferești de lucrurile nocive, îți dezvolți voința și trezești în tine instincte adormite de mult timp.

Dan Millman susține:

  • „Nu există obiceiuri rele…!”

Însă:

„Orice ritual inconștient, care îți dă dependență, reprezintă într-adevăr o problemă. În schimb, o activitate specifică, cum ar fi: fumatul, băutura, drogurile, consumul de dulciuri sau punerea unor întrebări stupide, are deopotrivă aspecte pozitive și negative. Orice acțiune își are prețul și plăcerile ei. Dacă știi să recunoști ambele aspecte, vei deveni mai realist și mai responsabil în legătură cu acțiunile tale. Abia atunci vei putea face alegerea corectă și liberă…” – Calea luptatorului pasnic

Există o zicătoare care spune:

  • „Dacă stai jos, stai jos; dacă stai în picioare, stai în picioare; dar orice ai face, nu te clătina.”

Odată stabilită o alegere, du-o la bun sfârșit din toată inima. Dan Millman amintește pilda predicatorului care „se gândea la rugăciune atunci când făcea dragoste cu nevastă-sa și la sex atunci când se ruga”.

Morala: „Este mai bine să faci o greșeală acționând cu toată forța spiritului tău decât să eviți greșelile cu un spirit speriat și timid. Responsabilitatea înseamnă să recunoști atât plăcerea cât și prețul, atât acțiunea cât și consecința ei, iar apoi să faci alegerea pe care o dorești.”

Atunci, ne întrebăm pe bune dreptate:

Ce este moderația?

Mediocritate

Teamă

Confuzie… îmbrăcate într-o altă haină.

Este dilema diavolului.

¨Înseamnă nici să acționezi, nici să nu acționezi. Este un compromis jalnic, care nu poate face pe nimeni fericit. Moderația este instrumentul preferat al celor slabi, care se scuză tot timpul și care se uită de după gard, incapabili să-și asume vreo decizie. Este apanajul celor care se tem să râdă sau să plângă, să trăiască sau să moară.

Tot n-ai înțeles? Fumatul nu este deloc dezgustător, numai obișnuința fumatului este dezgustătoare. Personal, pot savura o țigară, fără să mai fumez după aceea timp de șase luni. Iar atunci când fumez, nu am pretenția că plămânii mei nu vor plăti prețul corespunzător. După aceea, fac anumite acțiuni pentru a contrabalansa efectele negative ale acestei acțiuni.”

 

Share: