Dragobetele este considerat, in general, un personaj din mitologia populară românească: „zeu tânăr al Panteonului autohton cu dată fixă de celebrare în același sat (…), patron al dragostei și bunei dispoziții pe plaiurile românești”, fiind identificat cu zeul dragostei Cupidon și cu Eros.
Desi traditia de a sarbatori Sf. Valentin a acaparat in mare parte ziua de 24 februarie, si aceasta a ramas, totusi, un prilej frumos de a conecta gandurile oamenilor la sentimente de iubire. Multi aleg sa iubeasca romaneste, preferand sa pastreze traditia de a sarbatori Dragostea astazi:
„Nu crede in cuvinte straine
Ca orice-ar spune este trecator.
Din cei ce vad aceasta sarbatoare,
Nu toti or s-o sarbatoreasca…
Dar fiecare om, fie ca
Alegerea, singur s-o faca.” – Cedrii sunatori ai Rusiei, de Vladimir Megre
Acestea sunt versuri din cantecul unui Bard, „Sarbatoarea„, fara nicio legatura cu Dragobetele si, totusi, potrivindu-se atat de bine!
Despre sarbatoarea de astazi, putina lume ii stie originea si semnificatia in detaliu:
„Fiecare tânăr avea grijă ca ziua de Dragobete să nu îl prindă fără pereche, ceea ce ar fi reprezentat un semn rău, prevestitor de singurătate pe întreg parcursul anului…
Se mai credea că, în ziua de Dragobete, păsările nemigratoare se adună în stoluri, ciripesc, își aleg perechea și încep să-și construiască cuiburile.
Prilej de bucurie și bunăstare, Dragobetele este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri străvechi ale poporului român. Probabil că 24 februarie însemna, pentru omul arhaic, începutul primăverii, ziua când natura se trezește, păsările își caută cuiburi iar omul participă și el la bucuria naturii.” – Wikipedia
In cartea Cedrii sunatori ai Rusiei, a lui Vladimir Megre, Anastasia vorbeste despre dragostea adevarata, cea care exista dincolo de timp si spatiu, cand doi oameni se iubesc indiferent daca sunt sau nu impreuna fizic!
– „Dragostea emanata in spatiu pentru un singur om poate atinge Sufletele multora.
– De ce sa risipesti dragostea in spatiu?
– Pentru ca cei dragi tie sa fie tot timpul inconjurati de un Spatiu de iubire. In asta consta esenta Iubirii, asta este menirea ei.„
In concluzie, acest sentiment de iubire extraordinar de puternic atinge fiecare om in parte, neputand fi guvernat nici macar de ratiune. Nimeni nu stie de ce alegi sa iubesti pe cineva, o faci pur si simplu. Insa, ceea ce conteaza, este modul in care iti manifesti toata aceasta dragoste in relatia cu tine, fata de partener si, in primul rand, fata de restul omenirii!
xoxo
Leave a Comment