Cel mai fascinant aspect in cazul barbatilor care sufera de FOBIE fata de angajamente este ca foarte rar se panicheaza atunci cand o relatie merge prost. Sunt mult mai relaxati langa o femeie care nu corespunde dorintelor lor cele mai intime.

O femeie care nu arata cum isi doresc ei, care nu are un comportament demn de ei, care nu gandeste cum si-ar imagina ei sau care le incalca mereu asteptarile are mult mai multe sanse sa aiba o relatie cu un astfel de barbat. Prin contrast: un barbat asumat, puternic, care are incredere in el si este stapan pe deciziile lui, cauta sa aiba o partenera demna de el, fara a se speria (in alte domenii se mai numeste si teama de succes care, oricat de ciudat ar suna, poate fi uneori chiar mai mare decat frica de esec).

Cand bate in retragere, de obicei, un barbat? Fix cand totul pare sa fie numai lapte si miere.

Daca nu incepe sa caute scuze sa se retraga, atunci mai exista o varianta, mai distructiva: aceea de a ramane in relatie, insa cu o conditie! Luptandu-se cu toata forta, incercand prin orice mijloc posibil sa raneasca femeia de langa el, sa o umileasca, sa ii caute defecte reale si inchipuite, facand-o sa para din ce in ce mai nesemnificativa. Abia atunci incepe sa se relaxeze, simtind ca detine iar controlul.

Multa lume tinde sa faca greseala sa ii considere pe acesti barbati misogini (masculi care urasc femeile). Dar aceasta eticheta este complet nepotrivita. Ei sunt doar barbati speriati de angajamente, victime ale  propriilor frici. Cel mai greu pentru o femeie este atunci cand are de a face cu un barbat cu un caracter puternic si independent, deoarece el nu se poate vindeca asa usor. De ce? Tocmai ideea lui de masculinitate si putere il face sa nu recunoasca ideea ca ii este frica. Si, atunci cand nu recunosti ca ai putea avea o problema, nici nu ai cum sa incerci sa o rezolvi…

In realitate, acesti barbati isi doresc sa gaseasca o femeie de care sa fie mandri, pe care sa o iubeasca si care sa ii adore la randul lor.

Ideea ca ei incep sa se retraga sau o iau de-a dreptul la fuga atunci cand gasesc o legatura frumoasa, sanatoasa si cu potential de a ramane in acea relatie – este o idee care, in sine, contravine practic bunului-simt.

„O relatie proasta este una de care sa fugi sau in care sa lupti ca sa o indrepti, in timp ce o relatie frumoasa trebuie apreciata si pretuita, nu-i asa? Nu si pentru barbatii care se tem de angajamente. Actiunile lor nu sunt guvernate de bunul-simt, {de ratiune}, ci de teama exagerata de angajamente. Prin urmare, atunci cand relatia devine cu adevarat apropiata si intima, se simte si mai prins in capcana, fiindca stie ca nu are scuze sa plece. Atata timp cat exista probleme in relatie, {nemultumiri}, stie ca isi poate gasi un motiv sa se indeparteze si ca nu exista amenintarea inchisorii. Prin urmare, de cele mai multe ori, daca lucrurile merg bine, alarma este declansata.” – „Barbati care nu pot iubi„, de Steven Carter si Julia Sokol

De aici, numai ganduri pline de anxietate si neliniste, tendinte de sabotare si de a scoate in evidenta tot ce este mai rau la partenera lor.

Dincolo de teoriile lui Steven Carter si ale Juliei Sokol, exista si un alt aspect specific multor barbati: teama de a nu fi raniti. La inceput, ei isi doresc sincer sa gaseasca o femeie cu care sa aiba o conexiune ideala, plina de afectiune, respect, grija reciproca si momente frumoase. Dar, cand gasesc ceva care se apropie aparent de idealul lor, apare panica:

  • „Daca nu ma va iubi cum as putea sa o iubesc eu?”
  • „Daca ma voi plictisi?” – care poate sa insemne: „Daca se va plictisi cand ma va cunoaste mai bine si isi va da seama ca nu am atatea lucruri interesante de oferit?”
  • „Daca are prea multe asteptari si ma va sufoca?” – care poate sa insemne: „Daca nu ma pot ridica la nevoile asteptarilor ei?”
  • „Daca e prea costisitoare pentru mine aceasta relatie?” – continuand cu… „Barbatia mea consta in a fi stalpul relatiei si ma tem ca nu voi tine pasul cu nevoile ei de orice ordin, inclusiv cel financiar.”
  • „Daca imi va fura libertatea, devenind posesiva si vrand sa petreaca cu mine tot timpul ei, ingradindu-mi placerile mele cele mai de pret, iesitul cu baietii sau, pur si simplu, timpul meu cu mine singur?”

Si tot asa…

Pentru acesti barbati, primul pas in a se relaxa este sa realizeze ce fel de femeie au langa ei. Daca este o femeie independenta, inseamna ca timpul ei este de asemenea limitat, deci va avea timp berechet si pentru el. Daca munceste, inseamna ca nu va avea asteptari foarte exagerate in privinta resurselor lui, lucruri care se pot vedea si modela in timp. Daca tinem cont de faptul ca si ea poate avea familie, prieteni, este de la sine inteles ca si ea are nevoie de libertate si de timp pentru ea singura. Si, asa cum barbatii au asteptari, este normal si firesc ca si femeile sa le aiba, la randul lor.

Cea mai simpla solutie ca prim pas este sa incetam de a mai privi femeile si barbatii ca pe adversari de temut. Ne place sa ne jucam cu ei pana ii aducem la noi in teren. Apoi, cand le-am captat atentia si au devenit disponibili, ii atacam sau o luam la fuga.

Frica de angajament, frica de „pentru totdeauna” poate disparea usor daca am intelege ca nimeni nu poate garanta nimic. Inclusiv casatoriile si angajamentele luate in fata legii si bisericii se pot dezlega foarte usor. Si, ca urmare, victimele dupa divort pot suferi la fel de mult ca cele care au stat ani buni intr-o relatie de lunga durata, sau pot suferi la fel de mult ca cele care au avut o relatie scurta, dar mai intensa si mai frumoasa decat ani de agonie langa cineva nepotrivit.

„Te afli de cativa ani intr-o relatie pe care o consideri stabila, iar partenerul tau nu ia nicio decizie in ceea ce priveste viitorul vostru impreuna? In pofida eforturilor tale de a anima viata de cuplu, el are o atitudine care bate mai degraba in retragere?” – Barbati care nu pot iubi

Share: