Prinsi in tumultul vietii tehnocrate, omul se trezeste in capcana unei lumi ghidate de alte pricipii de viata decat cele importante pentru el. Stilul oamenilor tinde sa se uniformizeze, si putini isi iau timp sa se gandeasca real cat la suta din viata lor este creatie si dorinta proprie si cat la suta este impus de regulile nescrise ale societatii in care traieste.

Ajungem sa ne placa aceleasi lucruri, fara sa ne intrebam daca aceasta moda uniforma este, intr-adevar, ceea ce ne dorim. Cautam sa iesim in aceleasi locuri unde ies si alti oameni care ne plac, nestiind motivele lor pentru care sunt acolo. Mancam in oras in restaurante unde nu ne punem intrebarea cat de buna sau cat de sanatoasa este mancarea, mai ales ca putini oameni au repere, termene de comparatie, pentru ceea ce este real bun si sanatos.

Alegem relatii care par sa se incadreze in idealul social. Ne plac oameni de o natura indoielnica doar pentru ca par doriti de majoritatea. Nu suntem fericiti pentru ca ne conducem viata pe imitatie, si nu pe gandire profunda proprie.

Sursa acestei confuzii generale: faptul ca nu gandim decat o mica parte din zi, din luna, din ani. Mai exact, timpul in care reusim sa stam conectati cu noi este de maxim 15 ani dintr-o viata a unui om de 80 de ani. Aceasta este viziunea lui Vladimir Megre, scriitorul rus care a revolutionat tot ce insemna traditie nociva in Rusia.

Acum, aceasta revolutie a inceput si peste hotare:

„- Dupa tine, care este media de varsta a omului contemporan?

– Media de varsta din vremurile noastre este de 80 de ani.

– Si uite-asa, omul se naste… Inca micut, copilasul priveste la lumea care-i este prezenta spre cunoastere… Parintii, prin comportamentul lor, se straduiesc sa-i transmita gandurile si comportamentul lor fata de lumea inconjuratoare. Evidentul proces de cunoastere se prelungeste de-a lungul a aproape 18 ani.

  • 80 de ani minus 18 ani = 62 de ani
Mai departe, in cei 62 de ani ramasi, se poate presupune ca omul isi administreaza in mod INDEPENDENT activitatea mintii.
Zilnic, omul isi cheltuie o parte din timp in somn: se odihneste. Cate ceasuri doarme omul zilnic?

– In medie, 8.

  • 8 ore x 62 de ani = 181.164 de ore omul doarme, deci aproape 21 de ani de somn neintrerupt
  • 62 de ani minus 21 de ani = 41 de ani de trezire

In timpul in care nu dorm, majoritatea oamnilor isi pregatesc mancarea. Cat timp, dupa tine, cheltuie omul pe gatitul si consumul mancarii?

– De regula, femeile gatesc. Dar este adevarat ca barbatii irosesc si mai mult timp pentru a face rost de alimente… cred ca minim 3 ore pe zi sunt necesare. Dar nu toti din casa gatesc. Toti mananca, asta-i sigur. Poate ca unul ajuta la cumparaturi, altul la spalatul vaselor… Asadar, sa spunem cate 2 ore jumatate pentru fiecare.

– In realitate, mult mai mult, dar hai sa fie cum spui tu…

  • 2h30 inmultit cu totalul zilelor traite = 56.615 ore sau 2.359 zile = aproape 7 ani
  • 41 de ani minus 7 ani = 33 de ani si jumatate 

Pentru a-si putea face rost de mancare, haine si locuinta, omul care traieste in lumea tehnocrata trebuie sa indeplineasca una din activitatile obligatorii acestei lumi – munca. As vrea sa specific, Vladimir, ca omul munceste sau se indeletniceste cu cate ceva, nu pentru ca asa-i place lui, ci pentru ca asa-i cere lumea tehnocrata, alminterea, aceasta lume il va priva de cele indispensabile vietii de zi cu zi.

– Cat timp iroseste majoritatea oamenilor zilnic la munca?

– In Rusia, cate 8 ore. Dar, pe langa acestea, omul mai pierde timpul pe drum spre munca si inapoi acasa – aproape cate 2 ore zilnic. De retinut ca, totusi, 2 zile pe saptamana le are libere.

– Socoteste singur atunci […]

  • 10 ani
  • 33 de ani minus 10 ani = 23 de ani

Ce altceva mai face omul, zilnic, de-a lungul intregii sale vieti?

– Se mai uita la televizor.

– Cate ore pe zi?

– Trei ore, nu mai putin.

– Aceste ore devin 8 ani de neintrerupta sedere in fata ecranelor tv.

  • 23 de ani minus 8 ani = 15 ani

Dar nici macar acesti 15 ani, omul nu este liber sa se indeletniceasca cu ceea ce-i este caracterisitic – cu gandirea.

Gandirea umana este inerta. Nu se poate comuta instantaneu de la un subiect la altul. Ea trebuie sa analizeze un oarecare timp informatia primita. Prins in tumultul general, un om considerat statistic mediu, de-a lungul intregii vieti, reflecta asupra aspectelor universale doar 15-20 de minute. Unii nu se gandesc niciodata la asta, altii poate ani intregi. Fiecare isi poate analiza si defini singur anii traiti in viata.”

Cine suntem noi? – Cartea a cincea din Cedrii sunatori ai Rusiei, scrisa de Vladimir Megre

Share: