Deseori intram in niste povesti al caror sfarsit il putem deduce usor. Stim ca nimic bun nu va iesi din asta, dar exista o forta mai presus de noi care ne atrage ca un magnet. O dulce razbunare, un abis in care iti vine sa plonjezi adancindu-te in placere, o placere despre care stii ca poate nu va tine mult. Sunt multe premise vizibile care arata desertaciunea acestei dorinte, dar nu vrei sa ti-o refuzi, chiar daca stii ca nu este modul corect si sigur de a te comporta, nu este decizia buna care trebuie luata, ci pare fix ce nu ar trebui sa faci.

Oamenii care iau decizii care par o dovada clara de nebunie sau incontienta sunt mai mult decat nebuni sau inconstienti. Acesti oameni pot fi si foarte puternici. Nu este usor sa mergi pe o cale pe care multi nu au curaj, chiar daca, in viziunea multora, acestea sunt persoane responsabile, precaute, inteligente. Din punctul meu de vedere, un aspect nu il anuleaza pe celalalt.

Atunci cand te lasi prada unor decizii riscante nu inseamna un singur lucru.

Multi il pot vedea ca pe un comportament autodistructiv: o relatie care pare dificila, cu un partener care nu inspira incredere din anumite puncte de vedere, un sport periculos, mutatul in alta tara, incepand de la zero, singur, o cariera care pare lipsita de succes, un tel care pare pentru altii pierdere de timp. Chiar si tatuajele, mancatul excesiv si fumatul se pot incadra lesne in aceste placeri si dorinte nocive.

Ce face diferenta este MODUL in care tu iti asumi responsabilitatea actului.

Nebuni – sunt cei care se arunca in astfel de situatii fara sa realizeze nimic din riscurile care pot aparea.

Inconstienti – sunt cei care se lasa atrasi in situatii complicate, crezand ca, in final, totul va fi bine. Fie inocenta lor ii impiedica sa vada riscurile, fie lipsa de experienta sau, de ce nu, inteligenta emotionala. Ei nu au capacitatea de a explora imaginativ viitorul ca sa poata vedea posibilele repercursiuni si se arunca cu capul inainte, ignorand mesajele. Apoi urmeaza regretul si o mare deziluzie. Apoi incep problemele…

Curajosi – sunt aceia care stiu in ce nebunie intra CONSTIENT. Ceea ce nu ii face pe ei incontienti este faptul ca si-au analizat situatia si au tras concluzia ca isi doresc sa isi asume riscul de a suferi. Aceasta asumare nu este un sacrificiu nedeterminat, ci ei se arunca in poveste pentru o perioada de timp care, in schimb, le va aduce beneficii. In acelasi timp, ei sunt si precauti, deoarece nu duc aceste riscuri la extreme.

Ei isi impun o limita realista si decenta in care gasesc un echilibru intre placere si pericol. Cand pericolul devine mai mare decat placerea, cand incep sa resimta un disconfort, ei se repozitioneaza. Incearca sa isi conserve placerea pe care situatia riscanta le-a adus-o, si isi asuma sfarsitul. Nu este deloc usor sa gusti din anumite placeri ca apoi sa te retragi, ca sa nu intri in autodistrugere.

Miile de oameni care stau in diverse relatii care nu sunt ok, stiu asta. Oamenii care au suferit diverse accidentari practicand sporturi extreme pe care le iubesc – stiu asta. Oamenii care au riscat poate tot ce aveau ca sa isi realizeze un vis sau sa deschida o afacere la care au visat – stiu asta. Momentul in care stii sa te opresti este esential. Acest moment este, insa, o linie fina, imperceptibila. De aceea este nevoie de multa inteligenta ca sa stii cand este timpul propice sa te opresti.

Dupa ce treci de aceasta linie si riscul este mai mare decat placerea produsa, incep alte probleme: dependente, traume, pierderea echilibrului, a linistii, a sanatatii, pierderea respectului de sine, a increderii si a starii de bine.

Fiecare cititor se va pozitiona diferit, citind aceste randuri.

Cei nebuni isi vor spune ca limita impusa inseamna ca nu ai curaj.

Cei inconstienti isi vor spune ca ei sunt mereu responsabili si ca ei stiu ce fac.

Cei curajosi vor recunoaste situatiile in care si-au asumat riscuri si se vor gandi daca acelea au meritat sau nu.

Acest sport extrem mi-a inspirat articolul, sport care inca ma fascineaza prin frumusete, gratie si forta:

Share: