Daca in primul articol am scris despre natura umana care se focuseaza neincetat si inutil pe trecut si pe viitor, uitand sa traiasca in prezent, astazi am ales alte cateva citate din cartea lui Dale Carnegie – „Lasa grijile, incepe sa traiesti„. O carte care dainuie de zeci de ani, fiind scrisa in 1948:

Problema nu este ignoranta, ci lipsa de actiune. Scopul acestei carti este sa reafirme, sa ilustreze, sa scoata la lumina si sa glorifice o multime de adevaruri vechi si fundamentale, sa va imboldeasca si sa va determine sa faceti ceva pentru a le aplica.”

Cu toate acestea, putini oameni au citit… si probabil si mai putini au aplicat aceste invataturi. Poate ca o parte pozitiva a retelelor de socializare este promovarea cartilor de dezvoltare personala de acest gen. Din mana in mana, pe Instagram, Facebook sau prin alte canale, aceasta carte a aparut si in Romania ca un trend nelipsit din bibliotecile personale. Si ma bucur cand ajung sa recunosc macar scurte citate mediatizate pe diferite retele… citate din multe dintre pildele scriitorului, adevarate lectii de urmat pentru o viata sanatoasa!

Ingrijorarea distruge capacitatea de concentrare. Cand ne facem griji, mintea sare de colo-colo si ne pierdem toata puterea de decizie. Atunci cand ne silim insa sa infruntam tot ce-i mai rau si sa acceptam mental consecintele, eliminam impresiile vagi si ne plasam intr-o pozitie din care suntem capabili sa ne concentram asupra problemei… daca nu avem teren solid dedesubt, cum am putea spera sa gandim coerent?

Profesorul William James: „Fiti dornici sa acceptati fiindca… acceptand ceea ce s-a petrecut, faceti primul pas spre invingerea consecintelor oricarei nenorociri.

Lin Yutang, filozof chinez: „Adevarata liniste vine din acceptarea a tot ce poate fi mai rau. Din punct de vedere psihologic, cred ca aceasta inseamna o eliberare de energie.”

Daca primul sfat este de a accepta ceea ce se intampla, renuntand sa mai incercam sa schimbam ceva ce nu mai poate fi schimbat, Dale vorbeste apoi de efectele nocive ale ingrijorarii.

Cea mai intalnita este starea de melancolie, care este o fixatie meditativa. Pare destul de inofensiva, insa melancolia ne face sa cadem intr-o macabra stare de inactivitate. Ajungem astfel ori sa nu ne mai putem concentra la treburile cotidiene, ori sa ne ascundem de noi insine, alergand haotic din loc in loc, din actiune in actiune, din relatii in relatii, pentru a evita contactul cu noi insine, cu realitatea, cu prezentul. Fugim de ganduri sau ne cufundam in ele. Efectele, de ambele parti, sunt dezastruoase pe termen lung, lasandu-si amprenta pe sanatate, pe fizic, sau facand astfel incat sa treaca viata pe langa noi fara sa stim sa o traim cu adevarat.

Ilustrii frati Mayo: „Tulburarile nervoase” nu sunt provocate de deteriorarea fizica a nervilor, ci de sentimentele de inutilitate, dezamagire, neliniste, ingrijorare, teama, zadarnicie, disperare.”

Asa cum sustinea Platonmintea si trupul sunt una si nu ar trebui tratate separat. Asa ca suntem complet naivi daca ajungem sa credem ca ne imbolnavim doar din cauze genetice, din cauza unor factori externi sau din cauza unor obiceiuri nesanatoase. Gandurile – grijile, implicit, ne pot afecta sanatatea.

Cele mai relaxante forte recreative promovate de Dale sunt religia, somnul, muzica si rasul. 

Doctorul Alexis Carrel, chirurg și biolog francez laureat al premiului Nobel: „Cei care isi pastreaza pacea interioara in toiul tumultului orasului modern sunt imuni la bolile nervoase.”

Insa: „Cei ce nu stiu sa lupte cu grijile mor de tineri.

Desi aceste lucruri pot parea destul de descurajatoare – si nimanui nu ii plac vestile mai putin placute – Dale explica cat de usor putem sa ne ferim de efectele nefaste ale grijilor. Neputand evita sau schimba o situatie dificila, dincolo de acceptarea ei, trebuie sa ne focusam intreaga atentie pe gasirea solutiilor.

Asa ca fa o lista cu cele mai intense dorinte, lucruri pe care mereu le-ai amanat, si incepe sa le faci, chiar daca gandurile tale se indreapta catre griji. Si chiar daca stii ca va urma o perioada grea in viata ta si nu mai poti face nimic in privinta asta, prezentul nu se va schimba. Cu atat mai mult esti in masura sa faci din ziua de astazi cea mai frumoasa zi.

Una dintre dorintele mele era sa merg cu prietena mea in New York… O amanam de 5 ani din multe motive. Fericirea pe care am resimtit-o a depasit orice asteptare. Grijile le-am lasat acasa 🙂 si ne-am bucurat de orice lucru, ca doi copii.

Thoreau: „Nu cunosc ceva mai incurajator decat capacitatea neindoielnica a omului de a-si inalta viata printr-o stradanie constienta… Daca cineva inainteaza increzator in directia visurilor sale si se straduieste sa traiasca viata pe care si-a imaginat-o, se va bucura de faptul ca va fi luat prin surprindere de obtinerea unui succes.”

XOXO

Share: