Familia ar trebui sa fie un stalp al societatii, resursa pentru orice individ care vrea sa evolueze din orice punct de vedere: emotional, social, financiar. Cu toate acestea, multe familii ajung in doar cativa ani la divort. Si asta pentru ca multe casatorii nu au ca rezultat o familie, ci doar o uniune sociala. In schimb, nimic nu te face mandru sa te simti parte din acel intreg: casatorii din interes, femei care vad aceasta uniune ca pe singura lor sansa de a „realiza” ceva in viata, barbati care nu isi asuma rolul de „protector” ci cauta femei mai puternice pentru a avea grija de ceea ce ei nu sunt apti sa intretina, oameni dezorganizati care nu se cunosc pe ei insisi, cu atat mai putin reusind sa cunoasca si sa protejeze valoarea unei familii. De aceea, numarul divorturilor tinde sa fie la fel de mare ca cel al casatoriilor.

Binecunoscutul psihoterapeut Mihail Litvak a dezvoltat acest subiect într-un interviu pe care l-am preluat intr-o traducere cat de cat mai ok. Un interviu plin de substanta, o sinteza a multor probleme actuale.

Ați afirmat ceva timp în urmă că nu există căsnicii fericite. 

  • “Există, doar că foarte puține. La 11 mii de familii, s-au găsit 3 fericite. Şi cel mai important – doar familiile fericite – sunt normale. Restul – o patologie, conviețuirea a două persoane nefericite.”

Care este motivul atâtor de multe divorțuri? Oamenii greșesc în alegerea partenerului? 

  • „Se întâmplă pentru că oamenii sunt prost educați. Ei nu au fost învățați să gândească, nu au fost învățați să-şi aleagă partenerul de viaţă”. Am făcut un sondaj pe subiectul: „Cu care din aceste afirmații vi se asociază dragostea?” – 75% dintre femei au ales „Nu pot să trăiesc fără tine”. Dar iată afirmația corectă: „Hai să încercăm împreună să construim”. Această afirmație nu a plăcut nimănui. 

    Great expectations!

Ce este dragostea? 

  • „Este manifestarea interesului pentru dezvoltarea obiectului dragostei. Mulți spun: „Nu ai pe cine să iubești”. Eu vă întreb: dar tu poți să iubești? „

Ce se întâmplă cu dragostea în timp? 

  • „Devine tot mai puternică. Dar dacă nu a fost de la început, e din ce în ce mai rău.”

Care e diferența în educația căsniciei la femei și bărbați?

  • „Bărbații și femeile percep căsnicia la fel. Dar unde ați văzut bărbați adevărați și femei adevărate? Sunt purtători de blugi și purtători de rochii. Pentru început, trebuie să devii bărbat și trebuie să devii femeie, apoi să construiești o relație.”

Dacă o relație a început cu sex, care e următorul pas? 

  • „Sexul trebuie să vină după. La început trebuie să fie cunoașterea reciprocă a omului și crearea unei viziuni comune. Cercetătorii canadieni au evidențiat 4 factori care fac o căsnicie puternică: o viziune comună, gusturi gastronomice comune, sexul, dorința de a mângâia omul de alături.” 

Care sunt femeile pe care bărbații nu le trădează? Cele frumoase, cuminți sau nebune?

  • „Eu zic că cele sănătoase fizic, dezvoltate spiritual și independente financiar. Femeile noastre au trei tulburări sexuale: pedofilia, zoofilia și masochismul. În primul rînd, ele se căsătoresc cu un bărbat nu pentru crearea unei familii, ci pentru educarea bărbatului. În de-al doilea rînd, trăiesc cu un soț alcoolic. Și ce este un alcoolic? Un animal. Și în cel de-al treilea rând: iubesc atunci când sunt agresate. Subliniez, nu e așa întotdeauna, cu siguranță. Dar dacă am vedea lucrurile per ansamblu, am înțelege multe.”

Mulți se întreabă atunci când vor să fie împreună, oare cum să înțeleagă dacă au găsit persoana potrivită la etapa inițială a întâlnirilor?

  • „Simplu: din comunicare, din gesticulare, din felul de a se îmbrăca. Deja după câteva fraze poți determina cine se află în fața ta și dacă vă potriviți. Mulți se întreabă apoi dacă este important felul de a înțelege sexul într-o relație. Păi sigur că da. Dacă bărbatul are nevoie de sex de 50 de minute de 3 ori pe zi, iar femeia – de 3 minute o dată pe lună – relația lor va eșua. Sunt atât de multe momente într-o relație pe care dacă le ignori, riști să rupi legătura cu realitatea. Per exemplu, dacă există divergențe, poate o femeie să se adapteze bărbatului sau să încerce să-l reeduce? Și eu zic că nu. Trebuie să primești ceea ce este deja format. Doar oamenii maturizați ar trebui să se căsătorească. Iar să reeduci poți o singură persoană – pe tine. Ați eșuat – înseamnă că trebuie să vă despărțiți. Și să căutați pe altcineva.”

Si incă ceva:

  • „Astăzi, tot mai mult vedem cum domnișoarele vor să se căsătorească doar cu bărbați cu statut înalt. Să știți că acest lucru e justificat. Înseamnă că se maturizează. Însă trebuie și ea să fie de statut înalt. La noi însă, din păcate, majoritatea domnișoarelor au psihologia prostituatei latente: să găsească un bărbat bogat care să o întrețină. Iar, în schimb, au de gând să aibă grijă de casă și să se ofere în pat. Trebuie să le zicem lucrurilor pe nume: aceasta este prostituție. Cu toate acestea, avem și mulți bărbați care pot fi ușor numiți Alfonso latenți, care caută femei bogate, iar singuri nu vor să se dezvolte. Să fim serioși, cei care doresc o relație normală și responsabilă nu vor pierde timpul cu așa ceva.”

Mai există și teoria că femeia trebuie doar să inspire bărbatul, creandu-i condiții confortabile și rămanand în umbra lui… 

  • „Voi încurcați bărbații cu purtătorii de pantaloni. Un bărbat nu are nevoie să fie inspirat. El singur se inspiră de la lucrul său și rezultatele lui. Nu se poate să trăiești pentru o femeie sau pentru un bărbat. Ah, da, și mai ales pentru copii nu se poate… Copii – sunt ceva efemer. Cum ar fi ei, buni sau răi, în 18-20 de ani vor pleca de la tine. Femeia și bărbatul sunt mai apropiați unul pentru altul, iar copiii sunt ceva temporar. Îi iubești mai mult decât orice, dar conștient de realitate.”

Și, la final, despre căsătorii…

  • „Există părerea că instituția căsătoriei moare, că viitorul aparține formelor alternative de conviețuire. ”Căsătoriile” alternative nu sunt atât de rele. Se întâmplă ca oamenii să trăiască într-o căsătorie civilă foarte fericiți, iar odată ce se înregistrează oficial, lucrurile se schimbă radical. Cauza este faptul că omul își dorește să fie liber. Căsătoria formală îl înlănțuie. O ștampilă în pașaport nu schimbă nimic pentru un om inteligent. Pentru cel îngust la minte – schimbă. Așa că dacă vreți o relație firească, construiți-o cum știți mai bine.”

Share: